Crowd Safety minor viert vijfjarig bestaan in een groeiende markt

Crowd Safety minor viert vijfjarig bestaan in een groeiende markt

09/13/2023 - 16:46

Veel veiligheidsrisico’s zijn vooraf in kaart te brengen. Hier komt de minor 'Crowd Safety in Hubs and Events' van BUas in beeld. Nu de 5e editie van de minor in volle gang is, een korte terugblik op de ontwikkeling, de huidige positie van de minor in het werkveld en de toekomstplannen.
Logistics NL
  • Kennis

De crowdcrush tijdens het Halloweenfeest in de smalle straten van Seoul in 2022, slachtoffers tijdens een optreden van Travis Scott op het Astroworld festival in 2021, problemen met de drukte en de leefbaarheid in het centrum van Amsterdam. Maar ook slecht weer tijdens grote festivals zoals Pinkpop, Concert at Sea en Pukkelpop waar tienduizenden bezoekers niet zomaar geëvacueerd kunnen worden. Het zijn incidenten van verschillende aard, maar met eenzelfde strekking: veel veiligheidsrisico’s zijn vooraf in kaart te brengen. In ons land ontbreekt het aan een geschikte opleiding om deze uitdagingen het hoofd te bieden. De minor 'Crowd Safety in Hubs and Events' speelt hier goed op in.  

Eigenlijk is het een logische stap die BUas in 2019 zet. In samenwerking met de wereldwijd bekende professor in Crowd Science dr. Keith Still en Syan Schaap, directeur van Event Safety Institute (ESI), start de minor Crowd Safety in Hubs and Events. Verschillende veiligheidsincidenten in binnen- en buitenland, het gebrek aan een passende opleiding in het veiligheidsdomein, en BUas' expertise op het gebied van openbare ruimte, bezoekersstromen en evenementen leidden tot het succes van deze minor. Met een gemiddelde waardering van ongeveer 8,0 door de studenten zijn de partijen erg tevreden. 

Studenten met de juiste kennis zijn belangrijk in de ontwikkeling van de markt

“Het was in het begin even zoeken”, vertelt Syan Schaap. “Wij verzorgen een opleiding voor professionals in het werkveld, maar een gerichte opleiding was, en is er nog steeds niet, in ons land. De samenwerking met BUas was ook nieuw voor ons. Inmiddels kunnen we stellen dat iedere partij zijn rol en bijdrage aan de minor heeft geleverd, en zien we de resultaten ook terug in het werkveld. Er werken inmiddels verschillende studenten bij ESI die de minor hebben gevolgd en ook in het werkveld kom ik zo nu en dan bekende namen tegen. Het draagt bij aan het meer volwassen worden van de markt.”  

Aan de zijde van BUas zijn Justin van de Pas (docent bij de Academy for Built Environment & Logistics) en Joep Coolen (docent bij de Academy for Leisure & Events) vanaf het begin betrokken bij de minor. Justin: “Het thema spreekt de studenten van verschillende academies erg aan. Het heeft een praktische insteek en er zit natuurlijk van alles in: logistiek, built environment, toerisme, events en ook hospitality. Maar studenten gaat ook met simulatiesoftware Simcrowds van UCrowds aan de slag. En vergeet niet dat ook onderwerpen als gedrag, psychologie en communicatie een belangrijke thema zijn in de minor. Kortom, de mate van veiligheid wordt vanuit alle invalshoeken toegepast en dat spreekt enorm aan.” 

Joep: “We nemen de studenten graag mee naar de plekken waar het om draait. Zo hebben de studenten onderzoek gedaan bij een huldiging van Feyenoord en op Tomorrowland. Maar ook bij de Carnavalsoptocht in Prinsenbeek of bij de ontwikkeling van een nieuw metrostation is veiligheid cruciaal. Onze studenten ontwikkelen de skills om dat op voorhand in te schatten.” 

En wat zijn de ambities voor later? 
“In samenwerking met het Logistics Community Brabant (LCB) ontwikkelen we een onderzoeksagenda”, vertelt Justin. “Want hoe meet je nu op een betrouwbare wijze de drukte op een plein? Dat kan op verschillende manieren, maar overal zitten voor- en nadelen aan. We willen daarom ook onze campus inzetten als onderzoeksterrein.” Tegelijk wordt er nagedacht over de volgende stap in het onderwijs. Joep: “Alle ingrediënten zijn aanwezig om in ons land een uniek opleidingsprogramma op dit gebied te ontwikkelen. Alleen, we hebben in Nederland al heel veel verschillende opleidingen en we zien ook de instroom in HBO wat teruglopen, dus dat is nog iets voor de langere termijn.”