“Alleen data driven organisaties zullen overleven”

“Alleen data driven organisaties zullen overleven”

11/07/2023 - 10:42

In de wereld van logistiek en IT zijn data driven organisaties essentieel voor overleving. Volgens Jan van Elderen, docent ICT en Logistiek aan Breda University of Applied Sciences, is Artificial Intelligence (AI) momenteel de belangrijkste trend. Grote logistieke bedrijven richten zich op digitalisering en data-driven werken, terwijl kleinere bedrijven nog steeds handmatige processen gebruiken.
Logistics NL
  • Kennis

Belangrijke ontwikkelingen op het gebied van logistieke IT omvatten het optimaliseren van processen met behulp van big data en slimme sensoren, blockchain-toepassingen, 3D-printen en het gebruik van AI. AI wordt beschouwd als de gamechanger vanwege zijn vermogen om complexe taken uit te voeren en voorspellingen te doen op basis van historische gegevens.

Bedrijven kunnen de digitalisering en automatisering van de logistieke sector benutten door gebruik te maken van services voor hardware en software, waardoor zelfs kleinere bedrijven kunnen profiteren van nieuwe technologieën.

De voorspelbaarheid in de logistiek wordt verbeterd door AI, waardoor bedrijven betere beslissingen kunnen nemen over investeringen en processen. Continu leren en flexibiliteit zijn belangrijk in een snel veranderende wereld.

Jan van Elderen benadrukt dat data-driven organisaties in de toekomst zullen gedijen in de logistieke sector, en dat technologie essentieel is om te overleven in een snel veranderende markt.

Interesse in het hele interview met Jan van Elderen voor Transport en Logistiek? De PDF van het interview is hieronder beschikbaar. 

Tekst en beeld: Ruud van Roosmalen